Podoloji, ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen bir disiplindir ve podologlar adı verilen sağlık teknikerleri tarafından yürütülmektedir. Podologlar, konservatif bakım hizmetleri sunmanın yanı sıra koruyucu ve önleyici tedavilere de odaklanmaktadır. Bu uzmanlar özellikle tırnak batması, nasır bakımı, diyabetli hastalarda ayak bakımı, medikal ayak bakımı ve tırnak mantarı gibi konularda hizmet sunmaktadır.

 

Podologlar ayrıca baropodometrik analizler gerçekleştirerek bireyin ayak yapısına özgü tabanlık üretimi yapabilmektedirler. Bu özel ürünler, kişinin ayak sağlığını desteklemeye ve rahatlamasına yardımcı olabilir.

 

Podolog Simge Koçyiğit, özellikle diyabet hastalarının ayak sağlığının büyük önem taşıdığını vurguladı. Diyabetli bireylerin %15-20'sinin hayatlarının bir döneminde ayak ülseri komplikasyonuyla karşılaştığını belirtti. Ayak ülseri yaşayan hastalarda bu sorunun tekrarlama olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti. Ancak diyabetik ayak yaralarının eğitim ve basit önlemlerle önlenebileceğini ve tedavi edilmesinden daha kolay olduğunu ifade etti.

 

Koçyiğit ayrıca düzenli ayak bakımı ve hijyeninin, uygun ayakkabı ve tabanlık kullanımının, ülser oluşumunu %50 oranında azaltabileceğini belirtti. Diyabet hastalarının ise her 6 ayda bir podolog kontrolüne gelmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Podoloji Eğitim Birimi ile birlikte, diyabetik ayak koruma eğitimleri vermeye başlandı. Ayak sorunlarıyla ilgili herhangi bir rahatsızlık yaşayan bireyler, öncelikle ilgili hekim(Dahiliye-Endokrin-Plastik Cerrahi-Genel Cerrahi) tarafından muayene edildikten sonra yönlendirilerek Podoloji Birimi'ne başvuruda bulunabilirler.